proef de streek route
Deze fietsroute neemt je mee langs de lekkerste lokale hotspots tussen Haarlem en Amsterdam.
Pak de fiets en ontdek de smaakparels van Amsterdam en haarlem
Aan de stadsranden bruist het van de culinaire verrassingen: van dakkas tot pluktuin of streekwinkel, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs bijzondere adresjes op de grens van de stad en het platteland.
Deze route neemt je mee op een culinaire fietstocht door het rijke landschap tussen Haarlem en Amsterdam, vol lokale producten, smaken en verhalen. Je bepaalt zelf waar je de route start en eindigt.
Schrijfster en kookfanaat Sanne Vogel tipt de beste adresjes en lekkerste lokale producten. Zo mag je bij Wereld Groentetuintjes zelf de okra en slangenkommers plukken en kom je ogen tekort bij de lekkernijen van boerderijwinkel Oogst. Smaak staat voorop, maar alles wat je proeft is ook seizoensgebonden, lokaal en duurzaam gemaakt. Wanneer ga jij op pad?
Quote Sanne: ’Niks is zo lekker als groente die dezelfde dag uit de grond komt of een vers zuurdesembrood die in de ochtend uit de oven is gekomen. Ik hoop dat mensen de weg terugvinden naar kleine producenten die met liefde voor de natuur ons eten verbouwen en niet enkel gericht zijn op winst maken. Goed eten zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn.’



Wildplukken
Wist je dat er overal om je heen eetbare planten groeien? In het park, tussen de stoeptegels of gewoon in je eigen tuin. Wat op het eerste gezicht op onkruid lijkt blijken ware smaakbommen te zijn: brandnetel, zevenblad, hondsdraf…
Planten die je omtovert tot een kruidige boter, frisse salade of kleurrijke topping. Wildplukken brengt je terug naar de essentie: proeven, ontdekken en verbinding met natuur. Pluk met respect en met aandacht, en laat genoeg staan voor dieren en het landschap.
Tips van Katja van Wilderlust:
|

ZEVENBLAD
Dat plantje dat zich zo gretig door Nederlandse tuinen woekert? Dat is zevenblad. En ja, de bijnaam tuindersverdriet is niet voor niets: heb je er één, dan heb je er binnen no-time honderd.
Maar… wat als we het eens van de andere kant bekijken? Zevenblad is namelijk niet zomaar een ‘onkruid’. Het is een verrassend lekker én voedzaam blad dat je zó uit de tuin of uit het park kunt plukken.

HONDSDRAF
Je hebt ‘m vast weleens gezien. Tussen het gras, langs boomstammen, tussen stoeptegels of gewoon in de tuin. Hondsdraf kruipt overal tussendoor en is met zijn kleine paarse bloemetjes en hartvormige blaadjes moeilijk te missen. Het heeft een krachtige aroma dat goed tot zijn recht komt in de keuken.
BUTTON voor een soort stadsheldenpagina voor meer info over de onkruiden?


RECEPT: Broodje gegrilde perzik met miso, tomaat & zwarte knoflook
Ingrediënten:
- 4 eetlepels miso
- 3 tenen zwarte knoflook, geprakt of fijngehakt
- Een scheutje olijfolie (extra lekker: ui-olijfolie)
- 2 perziken, gehalveerd
- 2 vleestomaten, in plakken
- Brood naar keuze
- Verse groene kruiden zoals basilicum of citroenmelisse (optioneel, maar heerlijk)
Bereiding:
- Roer de miso samen met de zwarte knoflook en een klein scheutje olijfolie tot een gladde, smeerbare saus.
- Verhit een (grill)pan, bestrijk de perzikhelften met wat olie en grill ze kort aan beide kanten tot ze een beetje gekarameliseerd zijn.
- Snijd de tomaten in stevige plakken. Een beetje zout en peper erop haalt de smaak nog meer omhoog.
- Smeer een dikke laag van je miso-knoflooksaus op het brood. Leg daarop de gegrilde perzik, een paar plakken tomaat en wat verse groene kruiden.
Het is zoet, umami, fris en hartig tegelijk – dit broodje heeft het allemaal.