proef de streek route

Deze fietsroute neemt je mee langs de lekkerste lokale hotspots tussen Haarlem en Amsterdam.

Pak de fiets en ontdek de smaakparels van Amsterdam en haarlem

Aan de stadsranden bruist het van de culinaire verrassingen: van dakkas tot pluktuin of streekwinkel, er is zoveel te proeven en te beleven. Met onze Smaakroutes nodigen we je uit om op ontdekkingstocht te gaan langs bijzondere adresjes op de grens van de stad en het platteland.

Deze route neemt je mee op een culinaire fietstocht door het rijke landschap tussen Haarlem en Amsterdam, vol lokale producten, smaken en verhalen. Je bepaalt zelf waar je de route start en eindigt.

Schrijfster en kookfanaat Sanne Vogel tipt de beste adresjes en lekkerste lokale producten. Zo mag je bij Wereld Groentetuintjes zelf de okra en slangenkommers plukken en kom je ogen tekort bij de lekkernijen van boerderijwinkel Oogst. Smaak staat voorop, maar alles wat je proeft is ook seizoensgebonden, lokaal en duurzaam gemaakt. Wanneer ga jij op pad?

 

Quote Sanne: ’Niks is zo lekker als groente die dezelfde dag uit de grond komt of een vers zuurdesembrood die in de ochtend uit de oven is gekomen. Ik hoop dat mensen de weg terugvinden naar kleine producenten die met liefde voor de natuur ons eten verbouwen en niet enkel gericht zijn op winst maken. Goed eten zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn.’

1

Fruittuin van West

De Fruittuin van West is een biologische boomgaard aan de rand van Amsterdam, waar je zelf fruit kunt plukken. Je struint tussen hoge struiken vol kersen, bramen en zelfs champagnebessen. Tussen het groen scharrelen kippen, terwijl de varkens hun siësta houden onder de fruitbomen.

Op het terrein vind je ook een biologische supermarkt met lokale, eerlijke producten. Sluit je bezoek af in het tuincafé, waar huisgemaakte lekkernijen en het uitzicht over de boomgaard je even helemaal doen vergeten dat je nog in de stad bent.

2

Wereld Groente Tuintjes

In het meest westelijke stukje Amsterdam, tegen Halfweg aan, ligt Wereld Groente Tuintjes. Initiatiefnemer Christel kweekt exotische groenten als sopropo, kousenband en okra, allemaal puur en onbespoten. In het najaar schakelt ze over op lokale gewassen zoals kool en spruitjes. En dan is er nog de vergeten gele komkommer, die aan een comeback bezig is en hier speciaal voor het Amsterdamse tafelzurenbedrijf Kesbeke wordt gekweekt. 

Bijzonder feit: de poep van de olifanten uit Artis wordt hier gebruikt om de bodem te verbeteren. Van de olifantenpoep wordt bokaski gemaakt, een Japanse composttechniek op basis van fermentatie. Geen wonder dat de groentes hier de grond uit schieten!

3

Bakkerij Mama

Als je aan komt fietsen, waait de geur van versgebakken brood je al tegemoet vanuit het oude fabriekspand waar Karel zijn bakkerij begon. Waar de meeste broden van tarwe worden gemaakt, vind je hier ook bijzondere graansoorten zoals emmer, spelt, eenkoren en rogge. Oergranen met een rijke smaak, die van nature beter verteerbaar zijn. Fijn voor gevoelige darmen én goed voor de biodiversiteit.

Maar het draait hier om méér dan lekker brood. Bij deze bakkerij staat verbinding centraal: met lokale boeren die pure granen telen, met het ambacht van het bakken, en met klanten die in de winkel persoonlijk advies krijgen.

4

Boerderij de Straalhoeve

Op een prachtig gelegen plek tussen de weilanden, aan de ringvaart tussen Vijfhuizen en Zwanenburg, begon Carola in 2008 een zorgboerderij. Hier vinden mensen met dementie of een psychische of lichamelijke beperking rust en ruimte, tussen de kippen, schapen, en scharrelvarkens. En kan je hier terecht voor verse graseieren, kruidenthee uit eigen tuin en (soms) honing uit de bijenkast. Wees gewaarschuwd: de boerenjam met aardbeien, zwarte bessen, rode bessen, kruisbessen, frambozen en bramen is niet te versmaden, een ware smaakexplosie.

5

De DAKKAS

Bovenop Parkeergarage De Kamp vind je het mooiste terras met uitzicht over Haarlem.  Dennis en Jeroen startten zeven jaar geleden DeDAKKAS, vanwege het panoramische uitzicht over de oude binnenstad en de duinen aan de horizon. 

Hier eet je lokaal, seizoensgebonden en vers van het land. Groenten komen van eigen grond bij boerin Lolita in de Haarlemmermeer. Kippen en bijen op het dak zorgen voor verse eieren en honing, en afval krijgt een tweede leven als compost of groentejus. Op de menukaart: verrassende gerechten als gekonfijte koolrabi, Amsterdamse burrata en een wisselende selectie van seizoensgebonden bieren.

6

Oogst

Oogst is een zelfbedieningswinkel, waar je de lekkerste producten van boeren en makers uit de buurt kan kopen. Kaas uit Ilpendam, oesterzwammen uit Bloemendaal, fruit van de Olmenhorst of de onweerstaanbare sojasaus van Nederlandse bodem: alles in de winkel is met liefde geteeld en gemaakt, en met respect voor natuur en biodiversiteit. En dat proef je! Vergeet niet de app te downloaden; hiermee open je de winkel en reken in een handomdaari af.

 

7

Kweekcafé

Bij Kweekcafé, in de voormalige stadskweektuin van Haarlem, is alles zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk ingericht. Het experimentele huiskamercafé biedt ruimte aan organisaties en bedrijven die afval als grondstof zien. Denk aan oesterzwammen gekweekt op Haarlems koffiedik of de plantaardige en suikervrije, maar o zo heerlijke ijsjes van Goodoo, die gemaakt worden van geredde bananen en cashewnoten. Dorst van al het fietsen? Ga voor een ouderwets lekker slowjuice sapje van Appel van Opa. 

Wildplukken 

Wist je dat er overal om je heen eetbare planten groeien? In het park, tussen de stoeptegels of gewoon in je eigen tuin. Wat op het eerste gezicht op onkruid lijkt blijken ware smaakbommen te zijn: brandnetel, zevenblad, hondsdraf…

Planten die je omtovert tot een kruidige boter, frisse salade of kleurrijke topping. Wildplukken brengt je terug naar de essentie: proeven, ontdekken en verbinding met natuur. Pluk met respect en met aandacht, en laat genoeg staan voor dieren en het landschap.

Tips van Katja van Wilderlust:

  1. Pluk liever niet direct langs een populaire hondenuitlaatroute, maar zoek een schone plek. En ga bij voorkeur voor kruiden die boven kniehoogte groeien, wel zo fris. Neem een schaartje of mesje mee, dan blijft de plant netjes achter. Thuis even goed afspoelen, zeker als je je oogst rauw wilt eten.En het allerbelangrijkst: pluk alleen wat je zeker weet. Twijfel je? Laat het staan. Met een app als PlantNet of Seek kun je makkelijk dubbelchecken wat je hebt.
  2. Wildplukken is in Nederland officieel niet toegestaan, maar op veel plekken wordt er op veel plekken een oogje dichtgeknepen. Zolang je met respect voor de natuur plukt, alleen voor eigen gebruik, en niet meer meeneemt dan een champignonbakje per persoon, mag er vaak best wat. Pluk alleen van planten die volop groeien, en laat genoeg staan voor de vogels, insecten en andere groenliefhebbers.

ZEVENBLAD

Dat plantje dat zich zo gretig door Nederlandse tuinen woekert? Dat is zevenblad. En ja, de bijnaam tuindersverdriet is niet voor niets: heb je er één, dan heb je er binnen no-time honderd.

Maar… wat als we het eens van de andere kant bekijken? Zevenblad is namelijk niet zomaar een ‘onkruid’. Het is een verrassend lekker én voedzaam blad dat je zó uit de tuin of uit het park kunt plukken.

HONDSDRAF

Je hebt ‘m vast weleens gezien. Tussen het gras, langs boomstammen, tussen stoeptegels of gewoon in de tuin. Hondsdraf kruipt overal tussendoor en is met zijn kleine paarse bloemetjes en hartvormige blaadjes moeilijk te missen. Het heeft een krachtige aroma dat goed tot zijn recht komt in de keuken.

BUTTON voor een soort stadsheldenpagina voor meer info over de onkruiden?

RECEPT: Broodje gegrilde perzik met miso, tomaat & zwarte knoflook

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels miso
  • 3 tenen zwarte knoflook, geprakt of fijngehakt
  • Een scheutje olijfolie (extra lekker: ui-olijfolie)
  • 2 perziken, gehalveerd
  • 2 vleestomaten, in plakken
  • Brood naar keuze
  • Verse groene kruiden zoals basilicum of citroenmelisse (optioneel, maar heerlijk)

 Bereiding:

  1. Roer de miso samen met de zwarte knoflook en een klein scheutje olijfolie tot een gladde, smeerbare saus. 
  2. Verhit een (grill)pan, bestrijk de perzikhelften met wat olie en grill ze kort aan beide kanten tot ze een beetje gekarameliseerd zijn. 
  3. Snijd de tomaten in stevige plakken. Een beetje zout en peper erop haalt de smaak nog meer omhoog. 
  4. Smeer een dikke laag van je miso-knoflooksaus op het brood. Leg daarop de gegrilde perzik, een paar plakken tomaat en wat verse groene kruiden.

Het is zoet, umami, fris en hartig tegelijk – dit broodje heeft het allemaal.