Holy shit! zodra we poep niet meer als afval maar als waarde zien, verandert alles
Wist je dat we met onze poep waardevolle voedingsstoffen doorspoelen? Wat als we menselijke poep en plas gewoon zouden composteren? Dat klinkt misschien gek, maar het kan veel milieuproblemen oplossen.

Holy shit!
Een mens produceert gemiddeld 500 liter poep en plas per jaar. Dat bevat genoeg voedingsstoffen om een jaar lang voedsel voor diezelfde persoon te verbouwen!
Toch spoelen we in Nederland elk jaar miljoenen kilo’s fosfaat, stikstof en kali weg—stoffen die juist hard nodig zijn voor gezonde landbouw. In plaats van die terug te geven aan de bodem, spoelen we ze door met 4 tot 10 liter drinkwater per keer. En om het nog gekker te maken: onze poep eindigt uiteindelijk in de verbrandingsoven.
Stel je voor: boeren die onze voedingsstoffen hergebruiken, vruchtbare bodems en een wereld waarin we niet alleen eten, maar ook iets teruggeven.
”Wat als we menselijke poep en plas gewoon zouden composteren?”
van poep naar een broodje
Broodje Poep laat zien hoe waardevol onze poep eigenlijk is. Met de ‘poepwagen’ wordt menselijke ontlasting omgezet in compost—en uiteindelijk in een sandwich!
Hoe werkt dat?
Bezoekers doen hun ‘grote boodschap’ in de poepwagen. Deze wordt vervolgens verwerkt tot compost, die de bodem voedt en waarop groenten worden geteeld. Van die groenten wordt een broodje bereid. Zo ontstaat een directe verbinding tussen mens en landbouw, en wordt de natuurlijke kringloop hersteld.
Een documentaire om het taboe te doorbreken
Naast de poepwagen heeft Broodje Poep ook de documentaire Holy Shit gemaakt. Hierin vertellen biologen, ecologen en politici over het belang van poep voor de landbouw. Ze onderzoeken de mogelijkheden én willen het gesprek openen. Want laten we eerlijk zijn: over poep praten we niet graag.


Een kleine boodschap met een groot verhaal
Elke dag spoelen we niet alleen onze poep weg, maar ook de waardevolle voedingsstoffen die erin zitten. We drukken op de knop en denken er verder niet over na. Poep is iets vies, vinden we. Iets dat zo snel mogelijk weg moet. Maar waarom eigenlijk? In de natuur werkt het anders: mest voedt de bodem en helpt planten groeien. Alleen mensen doen hier niet aan mee.
PS: Wist je dat het goed is om af en toe eens naar je eigen poep te kijken? Je ontlasting vertelt verrassend veel over je gezondheid!
In deze Q&A beantwoordt Fides, oprichter van Broodje Poep, onze vragen
WAAROM DEZE FASCINATIE VOOR POEP?
Poep is de basis van alles! Het bevat precies de voedingsstoffen die de bodem nodig heeft om nieuw voedsel te laten groeien. Eigenlijk werken we elke dag keihard om die kringloop rond te krijgen.
MAAR STEL DAT IK MIJN EIGEN POEP ZOU WILLEN COMPOSTEREN, KAN DAT?
Zeker! Alles kan. Wij pleiten er juist voor om dit op grote schaal aan te pakken, in plaats van al die poep en plas door het riool te spoelen en uiteindelijk te verbranden. Als je het goed opvangt en composteert met voldoende koolstof, krijg je er prachtige compost voor terug.
WAAROM HEBBEN WE VOOR DIEREN MEST BEDACHT, MAAR VOOR MENSEN EEN RIOOLSYSTEEM?
Tja, dat hebben we in Europa niet zo handig aangepakt. We gingen onze behoefte doen in ons drinkwater, ratten kwamen erop af en mensen werden er flink ziek van. Het riool was een enorme vooruitgang om ziektes te voorkomen. Maar inmiddels is het systeem doorgeslagen, en verspillen we nu al die waardevolle voedingsstoffen zonder erbij stil te staan. En tja, dieren kun je niet echt vragen om netjes op een pot te gaan zitten.
WAT ALS IEDEREEN TER WERELD ZIJN POEP ZOU COMPOSTEREN? ZOU DAT ECHT VERSCHIL MAKEN?
Absoluut! Poep staat gelijk aan een gezonde bodem, en een gezonde bodem is de basis van alles. Het helpt biodiversiteit, houdt de grond vruchtbaar en kan zelfs extreem weer en klimaatverandering tegengaan. Als we poep hergebruiken, hoeven we ook geen stikstof meer te produceren of fosfaatmijnen leeg te trekken. Alleen maar voordelen! Dus de volgende keer dat je op de wc zit, denk dan: “Holy shit, wat een verspilling!”
Meer van Amsterdamse bodem

zorgboerderij Ons Verlangen
Zorgboerderij Ons Verlangen combineert biologische landbouw, zorg voor hulpboeren en beheert de natuur in Zunderdorp.

Dik & Schil
Dik & Schil maken duurzame likeuren van koffiedik en sinaasappelschillen, voor een circulaire productieketen.

workshop grow your own herbs
Kom je eigen kruidentuintje maken bij de workshop van Cityplot.