Lola Luid
De Gratis Bakker van Lola Luid opent elke dinsdag om 12 uur zijn deuren voor haar klanten. Iedereen is dan welkom om etenswaren op de komen halen die net over datum zijn. De Gratis Bakker is in de eerste plaats een project om verspilling van voedsel tegen te gaan.
Normaal verzamelen de eerste mensen zich al voor 12 uur voor de deur van broedplaats Lola Luid. De meeste mensen kennen elkaar inmiddels en maken dan een praatje. Als om 12 uur de deur opengaat komt de dienstdoende gratis bakker naar buiten met een zakje waarin lootjes met nummers erop. Iedereen mag een nummertje trekken. Als je geluk hebt heb je een laag nummer en heb je eerste keus.
Anders dan de naam doet vermoeden biedt de Gratis Bakker niet alleen brood aan, maar ook andere etenswaren als groente, fuit en zuivel. Alles is over datum en het eten van dit voedsel is dus geheel voor eigen risico, maar meestal is het best wel goed.
De hoeveelheid is telkens anders. Soms is er veel brood, soms veel zuivel, soms veel groente en fruit, bijna altijd is er wel wat. Het voedsel komt van verschillende EcoPlaza’s in Amsterdam. Op maandag en dinsdagochtend gaat er iemand met zijn bakfiets langs enkele winkels en haalt daar de spullen op. Vooral net na feestdagen is er enorm veel. Op andere dagen wordt er ook voedsel opgehaald dat overdatum is bij de EcoPlaza’s, dit gaat naar andere initiatieven als de Buurt Buik.
(Fotografie, banner afbeelding: Andrea Bijen)
Meer van Amsterdamse bodem
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar …
Interview: Onze Groenteboer
Anna en Fabio dragen bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam door lokale, voedzame groenten te verbouwen en mensen uit de stad te verbinden met het land.
Interview: De Nieuwe Keuken
Interview: De Nieuwe Keuken Freddy Tratlehner en Sophie Nieuwenhuijsen – Tielrooij, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen hoe zij een …