Culinary Roots
Culinary Roots verenigt een jonge generatie met Molukse en Indische roots. In de workshop, geleid door culinair kunstenaar Maureen de Jong en programmamaker Melissa Korn, onderzoeken ze via familierecepten hun geschiedenis. ‘Zo ontstaat er een soort familiegevoel.’
Tijdens het 5-daagse programma Culinary Roots ga je op zoek naar wat jou Indisch en/of Moluks maakt via eten. Samen met experts zoals kookboekschrijvers Vanja van der Leeden, Maureen Tan en Titi Waber wordt de keuken ingedoken. Daarnaast zal Yvette Kopijn, historica en oprichter van Tracing Your Roots, gesprekken voeren over de complexe geschiedenis. Zo leer je gerechten maken die je raken.
Omdat we niet in Indonesische wonen, is het een uitdaging om verbonden te blijven met de Indonesische cultuur. Koken is de manier om deze cultuur eigen te maken. Gaandeweg leer je meer over ingrediënten, kooktechnieken, gewoonten en tradities. Zo wordt de kennis van voorouders langzaam maar zeker overgedragen, en komt Indonesië tot leven in de keuken en aan tafel.
Binnen families kan deze zoektocht soms lastig zijn, met familieleden die net iets te kritisch zijn of stug vasthouden aan traditionele recepten. Daarom biedt dit programma de ruimte om nieuwsgierigheid vrij te volgen. Tegelijkertijd wordt de Indische keuken, die in Nederland zo populair is, opnieuw vormgegeven door de ingewikkelde geschiedenis te onderzoeken. Dit programma geeft deelnemers de mogelijkheid om bewust te kiezen welke smaken ze willen meenemen en welke ze willen loslaten.
Meer info vind je op de website.