Van Amsterdamse Bodem Prijs
UPDATE: DE AANMELDINGEN ZIJN GESLOTEN! Benieuwd wie de winnaar is? Meld je hier aan voor de prijsuitreiking woensdag 28 september in Pakhuis de Zwijger.
Dit jaar nomineren wij de gezondste en duurzaamste voedselpionier van Amsterdamse bodem! Waarom? Met duurzaam en gezond ondernemen ben je dubbel zo goed bezig en lokaal eten gaat vaak hand in hand met gezond eten. Ondernemers die hieraan bijdragen mogen daar best een keer voor in het zonnetje gezet worden.
Daarom roepen wij de Van Amsterdamse Bodem Prijs in het leven! Dus, heb jij gezonde producten in de schappen liggen? Bereid je je gerechten met lokale producten? Of zet je je in voor een verspillingsvrij Amsterdam?
Ken je iemand die deze prijs echt verdient?
⇒ Nomineer deze voedselondernemer hier!
Nomineren kan tot 1 september!
Wie kan meedoen?
We nodigen alle ondernemers die zich bezighouden met gezond en duurzaam voedsel in en rondom Amsterdam uit om zich aan te melden!
Hoe werkt het?
In juli en augustus kunnen voedselpioniers zichzelf of een andere ondernemer nomineren. Daarna selecteert de professionele jury de 6 meest gezonde en duurzame ondernemers. De winnaar wordt bepaald na een (online) pitchronde en de enige echte Van Amsterdamse Bodem Prijs wordt overhandigd op 28 september in Pakhuis de Zwijger (save the date!). Daarnaast win je:
- Extra aandacht op het platform
- Twee uur advies van food en business development experts van de Rabobank
- Een ontmoeting met groene en kersverse Michelinster-winnaar chef Jos Timmer van restaurant de Kas
- Een kans om je producten aan te bieden op de ZuiderMRKT
- En natuurlijk eeuwige roem voor het winnen van de allereerste Van Amsterdamse Bodem Prijs!
Tekst gaat door onder de afbeelding
Criteria
Op basis van de volgende criteria nomineren we de winnaar! Je hoeft niet aan alle criteria te voldoen om je op te geven.
- Gezond: Hoe draag jij bij aan een gezonder voedselaanbod in Amsterdam?
- Duurzaam: Hoe zet jij je in voor meer lokaal en/of plantaardig voedsel en (hoe) ga jij voedselverspilling tegen?
- Betaalbaar: Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor álle Amsterdammers?
- Haalbaarheid: Wat zijn je doelen, missies en dromen en lukt het je om deze te halen?
Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met Marijn, via marijn@degezondestad.org
De juryleden
Vijf deskundige professionals uit de Amsterdamse voedselindustrie vormen de jury van deze prijs.
Sarriel Taus is bevlogen ondernemer die zich hard maakt voor inclusieve duurzaamheid. Hij is medeoprichter van bewonerscoöperatie de zuiderMRKT en betrokken bij de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Zijn interesse voor duurzame voeding werd gewekt toen hij samen met Jamie Oliver, opleidingsrestaurant Fifteen Amsterdam startte. Sarriel is mede-eigenaar van designlabel Droog, maakt met Nadia Zerouali de podcast Het Naadje van de Taus en zit in de jury van het Gouden Kookboek.
Ama Koranteng-Kumi is oprichter & directeur van Bloei & Groei (2014), een innovatief en bekroond sociaal project in Amsterdam Zuidoost dat via stadstuinen de veerkracht van bewoners versterkt en sterke wijken bouwt. Ama kreeg in 2019 een vermelding als gamechanger op de Food100 lijst. In zowel haar persoonlijk en zakelijk leven denkt en werkt zij daadkrachtig mee aan het ontwikkelen van een inclusieve samenleving.
Samuel Levie is een food ondernemer in hart en nieren. Met zijn bedrijven Brandt & Levie, Butcha en Sam & Joris maakt hij eten. Voor het Parool schrijft hij over eten en met Food Cabinet werkt hij aan campagnes voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem.
Dr. Ir. Coosje Dijkstra heeft een achtergrond in voeding & diëtiek en is universitair docent en onderzoeker Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werkt aan verschillende onderzoeksprojecten die gericht zijn op het verminderen van sociaal-economische ongelijkheden in voedingsinname, voedingsgedrag en de voedingsomgeving van kinderen en adolescenten.
Anne Luz Pijnenburg verdiept zich al jaren in de impact van verstedelijking en onze consumptiepatronen op het milieu en op het voedselsysteem.Haar persoonlijke passie is het verminderen van voedselverspilling, wat ze aanpakt met haar eigen actie en educatiebureau: The Waste To Success. Enkele jaren zette ze zich in als ondernemer bij de start van onder andere de Krekerij en SauerCrowd. Ook is ze parttime projectleider Voedselagenda bij de Provincie Utrecht.